تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا چیست؟

تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا چیست؟

تفاوت قهوه عربیکا با روبوستا

تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا چیست؟ کافئین روبوستا بیشتر است یا عربیکا؟ کدامیک بهتر است؟

اینها سوالاتی است که شاید برای شما هم پیش آمده باشد.

در این مقاله کوتاه، جواب همه این سوالات را می‌گیرید.

در کل، دو نوع دانه قهوه وجود دارد: عربیکا و روبوستا.

تمام دانه‌های قهوه، یکی از این دو نوع است.

دقت کنید منظورمان نوع نوشیدنی قهوه یا روش درست کردن آن نیست. بلکه نوع و نژاد دانه‌های قهوه است.

عکس دو نوع دانه قهوه عربیکا و روبوستا را در زیر ببینید:

تفاوت قهوه عربیکا با روبوستا
دانه عربیکا در کنار روبوستا (صرفاً جهت رفع کنجکاوی)

راستش دانستن تفاوت ظاهری دانه قهوه به کار من و شما نمی‌آید.

عکس بالا را هم صرفاً برای رفع کنجکاوی گذاشتم و اینکه بدانیم عربیکا وروبوستا نژاد قهوه است، نه نوعی نوشیدنی قهوه.

فرق عربیکا با روبوستا در عمل چیست؟

  • طعم دانه عربیکا معمولاً به ترشی می‌زند وطعم دانه های روبوستا به تلخی.
  • دانه‍‌های عربیکا گرانتر از دانه‌های روبوستا هستند.
  • دانه‌های روبوستا کافئین بیشتری دارند.

معمولاً هر بسته قهوه، ترکیبی از عربیکا و روبوستا است.

مثلاً در یک بسته قهوه ممکن است نصف آن عربیکا و نصف آن روبوستا باشد.
به این نوع قهوه می گویند 50-50.

یا مثلاً اگر 30 درصد قهوه ای عربیکا باشد و 70 درصد آن روبوستا، به آن می گویند 30-70 (هفتاد-سی).

نکته آموزشی:اگر دو عدد روی پاکت قهوه باشد، اولین عدد مربوط به عربیکا است و دومی مربوط به روبوستا.

برای مثال، وقتی می گوییم یک قهوه 10-90 (نود-ده) است، یعنی قهوه‌ای که نود درصد آن عربیکاست و فقط ده درصد آن روبوستا است.

به نظرتان قهوه 90-10 گرانتر است یا 10-90 ؟

آفرین!

نود-ده گرانتر است. چون بیشتر آن عربیکاست و قهوه عربیکا گرانتر است.

قهوه‌ی عربیکا در بازار جهانی از قیمت بالاتری برخوردار است اما نمی‌توان لزوما این را به حساب مرغوبیت آن گذاشت. بلکه این اختلاف قیمت بیشتر به علت حساس بودن درخت عربیکا و آسیب‌پذیری آن در برابر آفت‌ها و شرایط نامساعد رشد است. با این حال بیشترین میزان تولید قهوه در دنیا مربوط به این گونه و چیزی در حدود هفتاد درصد کل محصول قهوه‌ی دنیا است. در گذشته خاستگاه و اصلی‌ترین مناطق کشت این گیاه ارتفاعات کوهستانی یمن، جنوب غربی اتیوپی و جنوب شرقی سودان بوده‌ است. در واقع در گذشته به آن قهوه‌ی عربی می‌گفتند. علت شهرت این گونه هم به عنوان قهوه‌ی عربیکا همین است.

کدامیک بهتر است، عربیکا یا روبوستا؟

همان طور که گفتیم قهوه نوع عربیکا خوش عطر و طعم تر از روبوستا است. و روبوستا هم کافیئنش بیشتر است.

به همین دلیل قهوه های بازار ترکیبی از هر دو نوع هستند.

به این ترکیب میکس می گوییم.

عطر دانه‌ی قهوه‌ی ربوستا بعد از بو دادن چنگی به دل نمی‌زند، اما عطر و طعم تلخ و قوی به همراه کافئین بالای آن چیزی است که ربوستا را برای برخی از قهوه‌بازان تبدیل به ماده‌ای اساسی برای مواقع حساس کرده. از قهوه‌ی روبوستا بیشتر در صنایع غذایی برای تولید قهوه‌های آماده یا فوری استفاده می‌کنند. از نوع مرغوب آن هم به علت فوم غلیظی که ایجاد می‌کند با درجه‌ی رست بالا برای اسپرسوی ایتالیایی استفاده می‌شود. حالا می‌توانید تصور کنید اگر قهوه‌ی ربوستا وجود نداشت ایتالیایی‌های خون‌گرم با آن خلقیات آتشین چه شکلی می‌شدند؟ احتمالا سیستم‌های مافیایی هم بدون قهوه‌ی ربوستا شاید به نام کشور دیگری ثبت می‌شدند!

ممکن است شما میکس 30-70 را بپسندید و من میکس 70-30.

تجربه خودم را برایتان می گویم.

من ترکیب 50-50 را بیشتر می پسندم. هم خواص هر دو دانه را دارد و هم به نسبت ارزان است.

توجه به چنین ویژگی‌هایی نکته‌ی جالب در مورد قهوه این است که یک میزبان قهوه‌باز خوب، می‌تواند از شما بپرسد که از فنجان قهوه‌ی خود چه انتظاری دارید! می‌خواهید خستگی ذهنی خود را بزدایید و با انرژی بیشتر به سر کار خود برگردید یا می‌خواهید با خوردن یک فنجان قهوه به آرامش برسید؟ می‌خواهید بیدار شوید و بیدار بمانید یا به دنبال تنی آرام و خوابی راحت می‌گردید!

یک برند قهوه، حساسیت‌های زیادی برای خود متصور است. مشخصات ژنتیکی دانه‌ی قهوه، کشت و حمایت از مزارع، کنترل نحوه‌ی برداشت و عمل‌آوری، نظارت بر نحوه‌ی بسته‌بندی و صادرات، چگونگی آسیاب، آماده کردن و سرو آن همگی از مواردی هستند که کمپانی‌ها به شدت بر آن‌ها نظارت می‌کنند. اما در کنار این‌ها «ترکیب مخصوص» از انواع مختلف قهوه نیز نکته‌ی مهمی است که معمولا از نظر دوست‌داران قهوه دور نمی‌ماند. به این ترکیبات معمولا Blend گفته می‌شود. این‌که شما چگونه خواص مختلف قهوه‌های گوناگون را در یک ترکیب جادویی گرد هم آورید، چیزی است که هر قهوه‌بازی آن را جزو اسرار شخصی خود نگاه می‌دارد. اگر تابه‌حال این‌طوری به قهوه نگاه نکرده بودید، ترکیب ساده ولی مشهور ۳۰/۷۰ را امتحان کنید.

نکته مهم:در هنگام خرید قهوه فرانسه و ترک ، انتخاب عربیکا یا روبوستا دست شما نیست. زیرا این در این دو نوع قهوه‌، معمولاً از یک نوع دانه استفاده می‌شود.

در واقع، دانستن میکس فقط در اسپرسو کاربرد دارد.

شما چه تجربه‌ای از عربیکا و روبوستا دارید؟ چه میکسی را بیشتر می‌پسندید؟

زیر همین پست برای ما و بقیه خوانندگان بنویسید.

سوالی دارید؟

در پایین همین مطلب بنویسید. خیلی زود جواب می‌دهیم.

دیدگاه بگذارید

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد. موارد ضروری با * نشان داده شده اند.